Karlovac, 23. travnja 2017. – Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i Svjetskog dana knjige, Aquatika je okupila ljubitelje prirode, riba i knjiga na predstavljanju svoje prve slikovnice i bojanke koju su predstavile autorica bojanke Maja Spoja, autorica slikovnice Ivana Francišković Olrom i ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

„Drago mi je da smo ovim zanimljivim druženjem u Aquatici na jednom mjestu spojili edukativni i zabavni dio i na taj način najmlađima pokušali na kreativan način približiti znanja o ribama koje obitavaju u našim područjima, ali koje mogu vidjeti i u samom akvariju. Vjerujem da ćemo ovim i sličnim projektima uspjeti potaknuti djecu i mlade da se i u budućnosti zanimaju za ono što naš kraj čini tako posebnim i jedinstvenim.“, istaknula je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Autorica bojanke posebice je istaknula edukativni doprinos aktivnostima Aquatike. „Sretne smo što smo dio priče koju Aquatika vrijedno stvara posljednjih šest mjeseci. Nadamo se kako će izdanja doprinijeti edukativnim aktivnostima ustanove te mnogima postati draga uspomena na posjet akvariju. Bojanka je višemjesečni rezultat nastojanja da svijet slatkovodnih riba približimo podjednako i djeci i odraslima. Ujedno, to je i bojanka koja se čita, a iz koje se povezuje čitatelja s karakteristikama pojedine vrste.“, rekla je Maja Spoja.

Priča koja stoji iza slikovnice „Tamo negdje, ispod vode“ nastala je suradnjom autorice Ivane Francišković Olrom s koreografkinjom Melitom Spahić. „Riječ je o zabavnoj priči koja govori o trudu jednog običnog klena Nikole da se približi opakoj štuki Fridi. To je zapravo priča o prijateljstvu, razumijevanju i hrabrosti da se bude i ostane svoj, a nastala je tijekom pripreme male prigodne priredbe u Aquatici. Upravo zato treba posebno pohvaliti nastojanja Aquatike da svoju suvenirnicu kontinuirano obogaćuje lokalnim proizvodima, čime daje podršku brojnim autorima i malim poduzetnicima.“, napominje autorica.

Od svog otvorenja u listopadu 2016. Aquatika se, organizacijom dodatnih sadržaja i aktivnosti, ističe među javnim ustanovama koje djeluju diljem Hrvatske, te ujedno i nameće kao inovativna i proaktivna ustanova koja poseban naglasak stavlja upravo na edukaciju djece i mladih, kao i na brigu o okolišu te lokalnoj zajednici.