Predstavljamo posebne suvenire koje možete naći u našoj suvenirnici u sklopu akvarija. Za početak, krećemo od Paviljona Katzler, udruge čija je predsjednica Morana Rožman, koja se bavi karlovačkim suvenirima već 12 godina u samom srcu grada u Radićevoj ulici u sada već kultnoj zelenoj kućici, odnosno paviljonu.  To je Paviljon Katzler, vjerojatno najmanji multikulturni centar na svijetu. U devet četvornih metara tu je muzej, galerija slika, suveniri, a u dva mala izloga svakog je mjeseca druga izložba.

Morana kaže da je suvenir simbol lokalnog identiteta, ekspresije kulturne baštine i promotor turizma. Suveniri su kulturni artefakti koji predstavljaju važan dio naše civilizacijske kulture te utjelovljujući markere lokaliteta i njegove baštine materijaliziraju osobna sjećanja na mjesta koja smo posjetili.

Preko udruge Paviljon Katzler djeluju dvije karlovačke umjetnice, jedna je gđa Lidija Mačeka Stanić, a druga gđa Jadranka Lukačić.

Lidija Maček Stanić je karlovačka umjetnica koja se bavi keramikom od 1972. godine. Jedna je od osnivačica zaštitne radionice suvenira keramike -Ilovac u kojoj je usavršila kreativni rad na sitnoj plastici. Upravo ovaj oblik bavljenja keramikom u punoj i poluplastici postat će njezin zaštitni znak. Osim keramike, radi u tehnikama ulja i pastela. Članica je ULUPUH-a i ULAK-a. Dobitnica je nekoliko nagrada za Karlovački suvenir, a njene radove izlažu prestižne galerije u Hrvatskoj. Svoje je radove donirala na mnogim humanitarnim akcijama.

Jadranka Lukačić je karlovačka umjetnica koja je u početku izrađivala keramičke sovice, koje su uvrštene u galeriju najveće internetske stranice o sovama (www.owlpages.com ). S vremenom počinje raditi i s drvetom te nastoji produžiti život starim daskama, dajući im novi oblik. Neki suveniri su nagrađeni i na Inovi i Sajmu suvenira u Zadru. Za sebe kaže da samo voli izrađivati vesele i šarene stvari.

Što još reći, osim da dođete u Aquatiku i uvjerite se u ljepotu umjetničkih djela koje rade (između ostalih) i ove dvije karlovačke umjetnice.

Morana Rožman

Morana Rožman

Lidija Maček Stanić

Lidija Maček Stanić

Jadranka Lukačić

Jadranka Lukačić