„Javna ustanova AQUATIKA je u suradnji sa PAN – udrugom za zaštitu okoliša i prirode organizirala zanimljive radionice za djecu, prilagođene uzrastu i interesu djece.

Radionice se održavaju nakon razgleda akvarija, istovremeno su zabavne i poučne, traju od 45 do 60 minuta, ovisno o uzrastu i interesu polaznika te vremenu koje imaju na raspolaganju.

Radionice se održavaju u grupu do 30 polaznika, a iste se naplaćuju 10 kn po djetetu, te je potrebna najava i rezervacija termina putem telefona na broj 047/659-112 ili putem maila na: info@auariumkarlovac.com .

Pogledajte popis radionica koje smo pripremili za djecu i učenike:

1. RADIONICA „GLE, TKO TU ŽIVI“, za uzrast 4-6 godina (predškolski uzrast)

Cilj radionice: poticanje djece predškolskog uzrasta na prepoznavanje slatkovodnog staništa

Opis radionice: Nakon razgledavanja akvarija, razgovaramo o dojmovima i igramo jednostavni, brzi, zidni „memory“, nakon kojeg zajedno izrađujemo malo slatkovodno stanište na papirnatim tanjurićima. Zadatak je iz predloženih crteža odabrati one koji pripadaju slatkovodnom staništu te obojati tanjurić i na njemu osmisliti prizor iz slatkovodnog staništa, slijedom odabranih i izrezanih crteža. Polaznici će imati priliku prezentirati svoj rad ostalima.

Materijal: papirnati tanjurići, kolaž papir, škarice, ljepilo, vodene boje i kistovi

2. RADIONICA „U VODU SE SMEĆE NE MEĆE“ za uzrast 7-9 godina (1.-3.razred)

Cilj radionice: Stvaranje pozitivnog odnosa prema okolišu i prirodi

Opis radionice: Nakon razgledavanja akvarija i razgovora o dojmovima, igramo kviz o slatkovodnim staništima. Nakon kviza, uz razgovor o tome na koje načine otpad ugrožava vode, zajedno izrađujemo veliki kolaž koji prikazuje jedno slatkovodno stanište, od materijala koji šteti vodi, a to je, naravno – smeće (plastične vrećice, čepovi, slamke, ostaci odjeće, stari cd, guma…), ukratko sve ono što nerijetko nalazimo na riječnom dnu.

Materijal: Veliki hamer papir u plavoj, ili zelenoj boji, ljepilo, škarice, otpad (plastične vrećice, čepovi, slamke, kutije za jaja, ostaci odjeće, stari cd, itd..)

3. RADIONICA „NIJE RIBI ŽIVOT LAK“ za uzrast 10-12 godina (4.-6. razred)

Cilj radionice: Upoznavanje sa životnim ciklusom migratornih vrsta te predatorskim načinom života

Opis radionice: Tijekom razgledavanja akvarija, polaznici moraju u prostoru akvarija pronaći „ključeve“ za radionicu. Nakon razgledavanja, igramo zidni „memory“, spajanje vrsta s njihovim staništem i igru međuovisnosti u staništu. Nakon toga, polaznici, slijedom „ključeva“ koje su pronašli, izrađuju zidne info kolaže: životni ciklus migratorne vrste i tko je kome predator.

Materijal: dva velika hamer papira u boji, flomasteri, bojice, kolaž papir, ljepilo, škarice

4. RADIONICA „ČUVARI VODA“ za uzrast 13-15 godina (7.-8. razred)

Cilj radionice: Aktivno uključivanje u zaštitu okoliša i prirode

Opis radionice: tijekom razgledavanja akvarija, polaznici moraju pronaći ukupno pet pisama u prostoru akvarija. Nakon razgledavanja, igramo kviz provjere znanja, podijelimo se u pet malih grupa i otvaramo pisma. U svakom je pismu po jedna prijava ekološkog problema kopnenih voda (onečišćenje, klizište, gradnja i sl.) te popis uloga. Polaznici, u grupama, i podijeljeni u uloge (prijavitelj, aktivist, znanstvenik, inspektor i sl.) imaju zadatak osmisliti detaljno razrađeno rješenje problema/situacije i prezentirati ga ostalima.

Materijal: veliki hamer papir, manji papiri, olovke, flomasteri

U želji da posjet djece našoj ustanovi bude zabavan, ali i da ponešto novo nauče i ponesu sa sobom jedno novo iskustvo sa novim saznanjima, iznimno nam je drago što možemo ponuditi ove zanimljive radionice.

Veselimo se Vašem dolasku!