Danas smo Udruzi za dobrobit i zaštitu životinja “Najbolji prijatelj“ pomogli u njihovom radu u vidu hrane, igračaka i ostalih potrepština za pse, kako bismo podržali njihovu inicijativu pomaganja psima, te potaknuli odgovorno ponašanje prema svim kućnim ljubimcima.

Mnogi kućni ljubimci ujedno su i strane vrste u Hrvatskoj. Neodgovorno ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca je i puštanje stranih vrsta u prirodu, čime one postaju invazivne i time se narušava naša zavičajna bioraznolikost.

Kako biti odgovoran vlasnik?

Nikad ne puštaj kućnog ljubimca u prirodu.

Informiraj se o vrsti životinje koju želiš imati kao ljubimca. Upoznaj se sa životnim potrebama, prosječnom starošću i veličinom vrste koju želiš imati.

Svog ljubimca drži u odgovarajućim nastambama.

Prije ispuštanja otpadne vode iz akvarija ili vrtnog jezerca u kanalizaciju, vodu obavezno dezinficiraj ili ispusti na mjestu udaljenom od vodenih staništa tako da se voda brzo upije u zemlju (Zašto? Npr. iz najmanjih dijelova biljke koji se nalaze u otpadnoj vodi akvarija može se razviti nova biljka i postati invazivna u našem okolišu).

Zapamti, napuštanje i ostavljanje kućnog ljubimca u prirodi okrutno je i opasno, a puštanje stranih vrsta u prirodu i zakonom zabranjeno!

Ne kupuj egzotičnog ljubimca ako nisi siguran da se možeš brinuti o njemu, radije udomi psa.