Svake godine od 16. do 22. rujna, u Europi se obilježava najveći događaj posvećen održivoj urbanoj mobilnosti. Ove se godine Europski tjedan mobilnosti (ETM) obilježava pod sloganom “Krećite se s nama” (Walk with us).

Ovaj Europski tjedan mobilnosti naglasak stavlja na sigurno hodanje i vožnju biciklom te na koristi koje oni imaju za naše zdravlje, okoliš i stanje na bankovnom računu. Aktivni oblici prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom ne proizvode emisije i čine naše srce i tijelo zdravima.
Stoga zašto se ovog rujna ne biste kretali s nama?
Ovim povodom u nedjelju 22.09.2019., kada je ujedno i Dan bez automobila, Aquatika organizira aktivnost rekreativnog vježbanja pod vodstvom trenerice u vremenu od 10 do 12h na trgu akvarija.
Za one najmlađe organiziramo i dva poligona za djecu:
poligon spretne vožnje za one na biciklu, romobilu, koturaljkama, rolama, skateboard-u ili bilo kojem drugom sredstvu, i
poligon za šetače, sa provlačenjem i vježbama spretnosti i brzine.
Dovedite svoje mališane da isprobaju svoje vještine spretnosti i brzine.
A najspretnije i najbrže ćemo nagraditi! 😊
Dođite, vježbajte s nama i podružimo se zajedno na otvorenom u aktivnom danu!

POZADINA
Naša su tijela građena za kretanje, no mnogi od nas tijekom dana teško pronalaze vrijeme za vježbanje. Tako uviđamo da veći dio naše svakodnevne rutine uključuje sjedenje, za radnim stolom ili pred zaslonom. A što bi bilo kad bismo vježbanje mogli uklopiti u svoj svakodnevni život i istovremeno uštedjeli?
Gradovi koji promiču hodanje i vožnju biciklom smatraju privlačnijima, manje zagađenima i s većom kvalitetom života.
U pogledu individualnih zdravstvenih koristi, studije pokazuju da biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže od onih koji ne bicikliraju i uzimaju 15% manje slobodnih dana zbog bolesti, dok 25 minuta brze šetnje dnevno može dodati sedam godina vašem životu!

O EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI
Od njegovog pokretanja 2002., utjecaj EUROPSKOGTJEDNAMOBILNOSTI neprestano raste, kako diljem Europe tako i u svijetu. U 2018. kampanja je srušila rekord u broju sudionika; 2 792 velikih i malih gradova iz 54 zemalja organiziralo je aktivnosti tijekom ovog tjedna.

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila (22.9.), kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili Više područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza. U 2018. Dan bez automobila obilježilo je 1 153 malih i velikih gradova.
Svake godine EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je: Krećite se s nama! Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam” i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.

Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Kampanja potiče ljude na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.