Dvije ustanove kojima je osnivač Grad Karlovac, Gradski muzej Karlovac i Javna ustanova AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC uspostavile su suradnju na projektu formiranja ihtiološke zbirke.

Danas, 06. ožujka 2018. godine u Gradskom muzeju Karlovac predstavljeno je prvo izlaganje nedavno formirane Ihtiološke zbirke i potpisan je Sporazum o suradnji naših dviju ustanova.

ihtiološka zbirkaPotpisivanju sporazuma nazočile su ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš, te zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca, Andreja Navijalić.

Gradske ustanove stvaranjem novih vrijednosti kontinuirano nastoje poticati naše sugrađane i posjetitelje na brigu o okolišu i lokalnoj zajednici. Ovim zajedničkim projektom Aquatika i  Gradski muzej Karlovac zajedno stvaraju novu vrijednost koja će doprinijeti promociji grada Karlovca, te tradiciji života uz četiri karlovačke rijeke. Vrijednim primjercima riba iz karlovačkog slatkovodnog akvarija koji zbog različitih razloga uginu, preparacijom ili konzervacijom udahnut će se novi život i predstaviti ih publici gradskog muzeja te na gostujućim  izložbama diljem zemlje i inozemstva. Tom prilikom predstavljamo tri velika primjerka riba iz Aquatike koji čine jezgru nove zbirke. To su pastrva (Salmo trutta), Deverika (Abramis brama) i Sibirska jesetra (Acipenser baerii).

Gradski muzej Karlovac osnivanjem ihtiološke zbirke dobiva vrijedne primjerke koji će koristiti u reprezentativnoj prezentaciji i edukaciji posjetitelja o  karlovačkom kraju i okolici.

Suradnja dviju ustanova obuhvatit će i druge oblike zajedničkih aktivnosti s ciljem sustavnog održavanja i razvijanja veza naših institucija, radi razmjene iskustava i znanja, kao i organiziranja budućih zajedničkih projekata.

Podsjetimo, realizaciju projekta Javne ustanove Aquatika omogućila je Europska unija sufinanciranjem iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ sufinanciran je iz Europskog fonda u iznosu od 36,2 milijuna kuna, dok je vrijednost cijeloga projekta bila 36,7 milijuna kuna. Gradski muzej Karlovac bio je partner na projektu, te se ovom suradnjom nastavlja projektna suradnja.

ihtiološka zbirka