Muzej karlovačkog vatrogastva osnovan je 2009. godine povodom rođendana Karlovca. Sadrži preko tisuću vrijednih eksponata koji govore o povijesti vatrogastva na području Karlovca.
“Muzej karlovačkog vatrogastva 1871” otvoren je povodom rođendana grada Karlovca 2009. godine.
Korjeni vatrogastva sežu još u Rimsko doba, a na našem području imaju vrlo dugu tradiciju. Snažan razvoj protupožarne zaštite zabilježen je u 19. stoljeću kada dolazi i do značajnijeg gospodarskog razvoja. Takvu vrstu razvoja pratila je i pojava požara, te je bilo potrebno organizirano brinuti o sigurnosti. Zbog toga se osnivaju brojna vatrogasna društva.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac osnovano je 5. svibnja 1871. godine. Dao ga je osnovati tadašnji gradonačelnik dr. Ivan Šimunić. Ovaj događaj bio je početak razvoja vatrogastva na području Karlovačke županije.

Vatrogasci s područja Karlovačke županije uredili su ovaj izložbeni prostor u spomen na dugu tradiciju i zahvalnost sviom nosiocima razvoja vatrogastva na karlovačkom području. U Muzeju se nalazi preko tisuću eksponata iz razdoblja 19. i 20. stoljeća.
Karlovački vatrogasci pozivaju vas da pogledate ovu vrijednu zbirku! Želite li doznati više o povijesti vatrogastva, o društvenom životu Karlovca s kraja 19. i početka 20 stoljeća,  ili priču o životu obožavane kume barjaka Otilije – onda svakako ne propustite posjetiti ovaj Muzej!
Izvor: https://www.karlovac-touristinfo.hr/hr/node/400