Javna ustanova AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC raspisala je i provela javni natječaj za dizajn karlovačkog suvenira s motivom sirene, za prodaju i promociju u suvenirnici ustanove, bez ograničavanja prodaje u drugim poslovnim subjektima.

Natječaj je objavljen 30. svibnja, a rok za dostavu natječajnih radova je bio 15. lipnja 2019. godine.

O TEMI NATJEČAJA:

Suveniri su – kad uzmognu u potpunosti ispuniti svoju zadaću – kompleksni kulturni objekti, neodvojivi dio materijalne kulture, ali i identitetskih i razvojnih strategija lokaliteta. Ukorijenjeni u lokalnu kulturnu baštinu i prirodu, oni ne reflektiraju samo turističku atraktivnost lokaliteta, nego materijaliziraju i promoviraju njegov identitet, kulturno naslijeđe i tradiciju te promiču određene vrijednosti. Što čini suvenir dobrim, atraktivnim i poželjnim? To mora biti predmet koji će biti: malen i relativno povoljan, prepoznatljiv za kraj ili atrakciju, originalan i autohton, s jasnom uporabnom vrijednošću te da ne smije biti roba masovne proizvodnje.

Povodom 440-og rođendana Grada Karlovca, Javna ustanova Aquatika u svojoj suvenirnici želi imati čim više originalnih domaćih suvenira, čime potiče razvoj lokalnog gospodarstva i održivi turistički razvoj Karlovca.

Pozvali smo proizvođače suvenira, obrtnike, umjetnike i dizajnere da predlože i proizvedu suvenir Karlovca i Aquatike na kojem će prevladavati motiv sirene.

Na natječaj se prijavilo 10 dobavljača sa svojim prijedlozima suvenira s motivom sirene.

Stručna komisija od 4 člana se sastala, pregledala sve pristigle radove, formirala kriterije (estetika, dostupnost proizvoda i interpretacija zadanog motiva) i ocijenila svaki pristigli rad.

Na temelju toga odabrani su TOP 3 suvenira koja su osvojila najviši broj bodova, a to su:

  1. Obrt Biblo, suvenir: OGRLICA NIMFA
  2. Domaća radinost Ankica Hitrec, suvenir staklena figura: ČUVAJMO NAŠE RIJEKE
  3. Obrt Šporčić, suvenir TORBICA SIRENA.

Gradonačelnik Mandić je uručio priznanja i nagrade dobavljačima odabranih TOP 3 suvenira.

Pobjednik natječaja je ogrlica Nimfa obrta Biblo sa osvojenim maksimalnim brojem bodova te smo upravo taj suvenir proglasili NAJLJEPŠOM SIRENOM GRADA KARLOVCA.

Vlasnici obrta Biblo Jeleni Drakulić Draganjac bit će dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 2.000 kuna, koju je rekla uložiti u daljnji razvoj suvenira.

Svi odabrani suveniri dobit će priliku uvrstiti se u ponudu suvenirnice Aquatike.