Aquatika je izdala novo izdanje u vlastitoj nakladi, a radi se o slikovnici ”Riječne zagonetke” autorice Jelene Shaughnessy i ilustratorice Mateje Boljar. Ova slikovnica predstavlja zanimljivosti o riječnim životinjama na jedinstven način kroz zagonetke u rimi.

Slikovnicu smo predstavili u utorak 19. veljače 2019. godine u  kongresnoj dvorani Aquatike. Predstavljanju su prisustvovala djeca iz predškolske skupine Dječjeg vrtića Karlovac, koja su vrlo aktivno sudjelovala u pogađanju ovih zanimljivih zagonetki.

Slikovnicu nam je čitala glumica Petra Cicvarić iz Gradskog kazališta Zorin dom, koju su djeca vrlo pažljivo slušala. A slikovnica predstavlja idealan poklon za male, ali i velike ljubitelje prirode.

Važno je napomenuti kako su obje autorica Jelena Shaughnessy i ilustratorica Mateja Boljar naše lokalne umjetnice iz Duga Rese. A Aquatika inače nastoji maksimalno uključiti lokalno stanovništvo u svoj rad te surađivati čim više sa lokalnim umjetnicima i obrtnicima te na taj način poticati lokalno gospodarstvo.

Autorica Jelena Shaughnessy inspiraciju dobiva iz dječje znatiželje i velike ljubavi prema najmanjima. Nakon završenog visokog obrazovanja u Rijeci i Zagrebu, radila je nekoliko godina u struci u Lijepoj našoj, no odlučila je slijediti svoje srce te krenula sa suprugom putovati svijetom i pisati pjesme za djecu što joj je bila strast još od malih nogu. Još kao dijete je provodila mnoge sate u šetnji s ocem u prirodi koji je volio pričati u rimi. Od tuda ljubav prema prirodi i ljubav prema stihovima u rimi. Svoje prve stihove napisala je još kao djevojčica od 11 godina te ih recitirala povodom otvaranja izložbe Zilik u post-ratnom Karlovcu obučena u narodnu nošnju.

Do sada je kao domaćica i volonterka živjela u Gani, Gruziji, Armeniji, Cipru, Šri Lanci te ne zna gdje će biti slijedeća destinacija na koju će otputovati. Više od svega uživa u mirnom obiteljskom životu sa svojom malom obitelji i vremenu provedenim sa svojim sinom.

Ilustratorica Mateja Boljar inspiraciju dobiva iz prirode, rijeka, čestih šetnji s njezinim psom Ksenom, te od prijatelja i glazbe koju obavezno sluša dok stvara ilustracije. Dosada su Mateja i Jelena zajedno radile na čak tri slikovnice. Obje su odrasle uz rijeke i poznaju se još od malih nogu.

Aquatika kontinuirano nastoji poticati posjetitelje na čitanje, kao i na brigu o okolišu i lokalnoj zajednici. Upravo iz tog razloga Aquatika se, nakon bojanke, slikovnice, potom knjige na hrvatskom i engleskom jeziku, odlučila na izdavanje ove jedinstvene zbirke zagonetki namijenjene svim uzrastima i ljubiteljima prirode, od djece i mladih do odraslih i starijih osoba. U slikovnici je na najbolji mogući način spojena ljubav autorice i ilustratorice prema rijekama i ribama.

Aquatika se istaknula među javnim ustanovama u Republici Hrvatskoj stalnim osmišljavanjem dodatnih sadržaja i aktivnosti, među kojima je poseban naglasak na djeci i mladima te na brizi o okolišu i lokalnoj zajednici.