Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Zasniva se na ideji neodlaganja otpada na odlagališta i u spalionice. Pet pravila (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot što znači: odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati. Tih načela se pridržavaju pojedinci koji slijede ovu životnu filozofiju. Koriste proizvode koji su dugovječni i napravljeni od materijala koji traju, npr. plemeniti čelik. Upotrebljavaju i staklo, zatim bambus ili druge materijale biljnog  porijekla koji se lako kompostiraju, a biljke brzo obnavljaju. Osim toga, kod kuće proizvode kozmetiku i hranu. Kupuju u rinfuzi kako bi izbjegli jednokratnu plastičnu ambalažu.

Kako bismo približili ovu temu organiziramo edukativno predavanje pod nazivom “Zero waste” koje će se održati

u kongresnoj dvorani Javne ustanove AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC u srijedu 28. studenog 2018. godine,

s početkom u 17h.

Predavanje će održati Anamarija Prgomet, aktivistica u borbi za očuvanje okoliša i za ljepši život životinja i biljaka (te cijele planete). Anamarija Prgomet je nakon dugogodišnjeg vegetarijanstva postala veganka te kroz proučavanje veganstva otkriva život bez otpada koji ubrzo uvodi u svoju svakodnevicu i kreće inspirirati svoju okolinu potičući ih da također počnu tako živjeti, a sve s ciljem da zajedno izgrade empatičniji i održiviji sustav.

Kroz praktičan pristup prikazat će kako se na lak način može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu. Također će pokazati kako se radi prirodna kozmetika koja nije nimalo štetna za kožu i okoliš, jer ono što ne možemo pojesti, ne trebamo ni stavljati na kožu.

Sve što nas u prirodi okružuje ima svoj životni ciklus i vijek. Taj ciklus podsjeća na kružno putovanje: ondje gdje je nešto rođeno, tamo i završava. Slijedeći takve cikluse, živimo u suživotu s prirodom. Sa zahvalnošću primamo sve potrebno za sretan život i vraćamo kroz ljubav i brigu za cjelokupnu kreaciju majke prirode/ Univerzuma.

 

Predavanje je otvoreno za javnost te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju ovom zanimljivom predavanje te odu bogatiji za nova korisna saznanja životnog stila s nula otpada. Potrebno je osvijestiti i promijeniti vlastitu percepciju te raditi na prevenciji onečišćenja okoliša kako bismo i budućim naraštajima ostavili zeleni planet.