Kongresna dvorana Aquatika, 25.05.2017.g. s početkom u 14:00 h

Na GLOBE Državnom natjecanju održanom u Zadru, 15.-17.5.2017. učenici karlovačkih škola postigli su zavidne uspjehe koje će predstaviti 25.05.2017.g. na skupu u Aquatici.

GLOBE obuhvaća znanja geografije, biologije, kemije, meteorologije , a temeljen je na istraživačkoj nastavi. Tijekom niz godina, učenici uključeni u GLOBE prate i mjere klimatske, biološke i kemijske čimbenike u okolišu na osnovu kojih se stvaraju projekti. Pokrovitelj GLOBE programa je NASA, USA i učenicima GLOBE škola omogućeno je komuniciranje sa znanstvenicima i učenicima u cijelom svijetu. Republika Hrvatska prepoznata je u svijetu po redovitim praćenjima promjena u okolišu te iznimnim projektima. (Global  learning and observation to benefit the enviroment). Međužupanijsko vijeće GLOBE Karlovac obuhvaća Karlovačku, dio Zagrebačke i dio Primorsko-goranske županije i u sklopu Regionalnog centra radi 20 škola iz navedene regije.

Na 20. Državnom natjecanju GLOBE, učenici  karlovačkih škola istaknuli su se u istraživačkoj nastavi, projektima i znanju. Na natjecanje je bilo pozvano 40 škola, 25 OŠ i 15 SŠ.

U kategoriji projekti: Atmosfera, učenici OŠ Dubovac; Fran Pavličić,  Leon Lenuzzi-Šuper i Eric Kovačina osvojili su 1. mjesto s projektom „Foginovo kupalište u sklopu riječnog turizma u Karlovcu“ i nagradu za iznimno uspješan projekt jer definira strategije razvoja turizma u Karlovcu uz Koranu, uz sve prateće sadržaje.

U kategoriji projekti: Hidrologija: učenice OŠ Banija; Laura Marković, Lorena Domšić i Anamaria Šimićak osvojille su 1. mjesto s  projektom „Kakvi su životni uvjeti riba u slatkovodnom akvariju Aquatika u usporedbi s njihovim prirodnim staništem?“ i nagradu za iznimno uspješan projekt koji će doprinijeti unapređenju edukacijskih sadržaja u Javnoj ustanovi Aquatika-slatkovodni akvarij Karlovac.

U kategoriji natjecanja, učenice OŠ Banija  osvojile su 1. mjesto, učenici OŠ Dubovac 4. Mjesto, a učenici OŠ Mahično 12.mjesto.

Priznanje za 20 godina uspješnog rada u GLOBE –e dobila je Šumarska i drvodjeljska škola.

Ostali projekti prikazani na smotri iz Međužupanijskog vijeća GLOBE Karlovac:

Mentorice učenika su:

OŠ Dubovac: Snježana Marković-Zoraja,prof, , Jasna Višnić,prof.

OŠ Banija: Ankica Veseljić,dipl.ing.

OŠ Mahično: Liljana Panjević,dipl.ing.

Šumarska i drvodjeljska škola: Ivana Čordašev,dipl.ing i Mladen Matvijev,dipl,ing.

OŠ Ljubo Babić: Nikolina Ribarić,prof.