Dana 21. studenog 2017. dr.sc. Goran Jakšić održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Put od velikog praska do Aquatike“ u kojem je dao pregled događaja od samog početka stvaranja svemira iz elementarnih čestica, preko rađanja zvijezda i formiranja njihovih nakupina galaksija.

Posebno se osvrnuo na stvaranje Zemlje iz tih istih elementarnih čestica, dolazak vode na Zemlju putem ledenih kometa, isparavanje vode te njezino kondenziranje i padanje u obliku oborina –  što je omogućilo i nastanak rijeka, a jednu od njih prikazuje i naš akvarij.

Nadalje, opisao je evolucijski tijek nastanka života na Zemlji, zadržavši se na ribama, jer život je počeo u vodi, jer taj isti život i mi prikazujemo u našem akvariju.

Ribe je prikazao kroz zanimljivosti iz njihove anatomije i zakone prirode koji su im dati. Poseban naglasak bio je na endemskim vrstama riba, kao i jednoj od njihovih najvećih prijetnji – invazivnim vrstama riba.

Ovo predavanje zapravo je preludij za knjigu dr.sc Gorana Jakšića koja će izaći početkom iduće godine u vlastitoj nakladi Aquatike.