Pozivamo Vas na
Svečano predstavljanje knjige ”Slatkovodne ribe Aquatike”  autora dr. sc. Gorana Jakšića, koje će se održati u Javnoj ustanovi AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC, Ulica Branka Čavlovića Čavleka 1a, Karlovac, u petak 16. ožujka 2018., s početkom u 18:00 sati.

Knjigu će uz nazočnost predstavnika Grada Karlovca kao osnivača ustanove, predstaviti:
Margarita Maruškić Kulaš, ravnateljica
Dr.sc.Goran Jakšić, autor knjige
Enes Kišević, pjesnik i dramski umjetnik, uz glazbenu pratnju

Suvremenom arhitekturom, kao i računalnom akvarijskom tehnologijom, Aquatika podsjeća na svemirski brod iz nekog znanstveno-fantastičnog romana. Stoga se činilo logičnim započeti pisanje knjige Velikim praskom iz kojeg je nastao svemir i česticama koje iz njega proizlaze. Od tih istih čestica nastaju zvijezde, zemlja po kojoj hodamo, kiša koja pada i rijeke koje teku. Nastaju, konačno, i ribe kojima se pretežno bavi ova knjiga. Prvi je njezin dio usmjeren na opći dio ekologije kopnenih voda, a drugi se odnosi na osnovnu anatomiju riba, pri čemu je sve napisano na poučan, ali jednostavan i neposredan način blizak čitatelju. Glavni sadržaj prikazuje zonaciju tekućica prema dominantnim vrstama riba, s opisom tipičnih vrsta koje žive u svakoj zoni. Oni nisu nimalo suhoparni, već su posebno istaknute zanimljivosti o svakoj vrsti, a sve to popraćeno je čudesnim grafikama i fotografijama. U završnim poglavljima izražen je stav o ponekad kontroverznim temama ”ulovi i pusti” ribolova te osjećaja boli kod riba, o kojima postoje žustre znanstvene, stručne, pa i svjetonazorske rasprave, da bi se na samom kraju našla pojašnjenja niza pojmova te pregled proučene literature.
AQUATIKA – SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC kontinuirano nastoji poticati posjetitelje na čitanje, kao i na brigu o okolišu i lokalnoj zajednici. Upravo iz tog razloga Aquatika se, nakon bojanke i slikovnice, odlučila na izdavanje ove jedinstvene knjige namijenjene svim ljubiteljima prirode, od djece i mladih pa sve do stručnjaka i znanstvenika. U knjizi je na najbolji mogući način spojena ljubav i veliko znanje autora prema rijekama i ribama, ali i poneki njegov stih.
Podsjetimo, realizaciju projekta Javne ustanove Aquatika omogućila je Europska unija sufinanciranjem iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Projekt „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ sufinanciran je iz Europskog fonda u iznosu od 36,2 milijuna kuna, dok je vrijednost cijeloga projekta bila 36,7 milijuna kuna.
Veselimo se Vašem dolasku!