Svjetski dan voda koji se obilježava u četvrtak 22. ožujka, Slatkovodni akvarij Aquatika obilježit će prigodnim edukacijskim programima.

U 10.00 sati ekološko društvo Eko Pan izvest će edukativnu radionicu za djecu „U vodu se smeće ne meće” na trgu Aquatike. Cilj ove radionice koju redovito organiziramo za školske skupine je stvaranje pozitivnog odnosa prema okolišu i prirodi. U slučaju lošeg vremena radionica će biti izvedena u kongresnoj dvorani.

U 17.00 sati Udruga Hyla će u kongresnoj dvorani održati predavanje s naslovom „Kamo ide voda u kršu?“. Ovo predavanje obrađuje temu kretanja, zaštite i kvalitete vode u kršu na primjeru Karlovačke županije. Visoki rizik od onečišćenja vode u kršu nameće nam pitanje kako možemo zaštiti vodu i podzemlje te kakvo je stanje vode danas. Osim praćenja kvalitete i monitoringa vode, važan je i segment istraživanja i očuvanja podzemlja. Međutim zbog ljudskog nemara nerijetko nailazimo na divlje deponije otpada u podzemlju.

Posjetite ovo zanimljivo predavanje i saznajte kako funkcionira kretanje vode u podzemlju, te kako i vi možete pomoći u očuvanju okoliša u kojem živite.

Predavači i teme:

  • Putevima vode u kršu, Valerija Butorac, mag. geogr., Speleološki odsjek ”Željezničar”;
  • Monitoring kakvoće vode u službi zaštite, dr.sc.Igor Stanković, Hrvatske vode;
  • Zaštita speleoloških objekata – Čisto podzemlje, Matea Talaja, mag. geogr., Zagrebački speleološki savez

Sudjelovanje na radionici i predavanju je besplatno.

Veselimo se Vašem dolasku!